Home

Ziekte van Crohn

Mijn verhaal

Fotoboek

De Rinkelbel

Gedichten

Links

Gastenboek

Onderzoeken

De ziekte van Crohn behoort samen met Colitis Ulcerosa tot de Inflammatory Bowel Desease, kortweg gezegd IBD. Deze beide darmziektes hebben veel met elkaar gemeen en worden daarom ook vaak samen vernoemd.

Ik ga het enkel over de ziekte van Crohn hebben, omdat die mij mijn verdere leven ook zal vergezellen en beïnvloeden. Op mijn site ga ik ook niet te uitgebreid over de onderwerpen in, omdat er al genoeg interressante sites bestaan die ook duidelijk weergeven wat Crohn eigenlijk is en ook meer informatie bevatten. Ik vind het gewoon belangrijk dat je een beeld kunt vormen en hoe ik alles ervaren heb en wat ik verder meeneem. Misschien kan je hier wel tips vinden.

 

Om dit stuk te schrijven nam ik het boek "Leven met landurige darmziekten" bij de hand. Meer over dit boek kan je vinden bij de Belangrijke links en bronnen.

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die met periodes toeslaat. Wanneer de ziekte actief is spreekt men van een opstoot. De ontstekingszones zijn verschillend van persoon tot persoon. De ziekte kan in het hele maag - darmstelsel voorkomen, maar de meest voorkomende zijn in de dunne of de dikke darm of de overgang van de dunne naar de dikke darm het ileum genoemd. De ontstekingen kunnen ook worden afgewisseld met gezonde stukken.

Bij mij heeft Crohn toegeslagen ter hoogte van het Ileum. Vaak wordt de ziekte van Crohn gekenmerkt door voortdurende diarrhee en buikpijn. Maar niet iedereen heeft dezelfde problemen of symptomen, deze hangen immers af van de plaats waar de ontsteking zich voordoet.

 

Een klein beetje geschiedenis en oorzaak

De eerste publicaties rond deze ziekte dateren van 1932. Toen kreeg ze de naam naar een Amerikaanse onderzoeker, Burrill Crohn.

De exacte oorzaak van Crohn heeft men nog niet gevonden. Dat heeft tot gevolg dat het niet gemakkelijk is om een juiste behandelingswijze te hanteren. Hier zijn er nog heel veel onderzoeken naar. Wel weet men dat er factoren zijn die de ziekte beïnvloeden, zoals stress, roken, voedingspatroon,....

De ziekte van Crohn wordt meestal vastgesteld tussen de 15 en de 40 jaar. Let wel, dit is een gemiddelde.

Naar de erfelijkheid van Crohn is men nog steeds onderzoeken aan het doen. Men heeft tot hiertoe wel al genen gevonden waarop men Crohn heeft kunnen traceren. Het kan dus zijn dat je drager bent, maar de ziekte nooit doorkrijgt.

Klachten

Meestal heeft een Crohngetuige voortdurende maag - en darmklachten, de bekendste zijn diarree, krampachtige buikpijn, maagpijn,.... Aangezien niet iedereen deze klachten heeft, kan het zijn dat de diagnose pas na jaren wordt gesteld. De eerste klachten kunnen zich buiten de darm bevinden, zo komen gewrichtsklachten, aanhoudende bloedarmoede,... vaak voor.

Dus niet alleen darmklachten?

Inderdaad. Door de onsteking zouden bacteriën door de darmwand het lichaam kunnen binnendringen. De afweerreacties zouden ontsteking kunnen veroorzaken op ander plaatsen van het lichaam.

Ik heb ze hier enkel opgesomd, op enkele van deze klachten verdiep ik later omdat ik ze zelf heb.

Zo komen volgende klachten vaak voor:

* gewrichtsontstekingen (artritis) en wervelkolomontsteking (pelvispondylitis), ziekte van Berchterew

* oogontstekingen, zoals iritis (ontsteking rond de Iris) of voorste Uveïtis (ontsteking van de voorste oogkamer), Episcleritis (ontsteking van het wit van het oog)

* Huidziekten zoals Erythema Nodosum, Pyoderma gangrenosum, afteuse stomatitis (aften in de mond)

Dieet

Een vast dieet dat iedereen met deze ziekte helpt bestaat er niet. Het is wel belangrijk om zelf uit te kijken en uit te dokteren wat je zelf al dan niet kan eten. Ik weet dat ik geen tomaten (met vel en pit), Basilicum, chocolade, teveel melkproducten, sla, kan verdragen. Dit zijn de dingen die ik weet, maar ik ben nog steeds op zoek.